Meny

Ärr

Ärrbildning kan uppstå i samband läkning av sår efter en olycka, på grund av dermatologiska problem eller som ett resultat av ett kirurgiskt ingrepp. Ärr kan vara nersjunkna, upphöjda (hypertrofiska), blanka, lena eller grova. De kan helt och hållet sakna färg (hypopigmentering) eller vara mörkare än omgivande hud (hyperpigmentering). I samband med att ärren läks så förändrar de vanligen färg flera gånger. Vissa ärr läks och efterlämnar röda eller blåaktiga undertoner.

Ärrvävnanden är vanligen grövre och tjockare än vanlig hud. Beroende på vilka instrument som använts kommer de flesta ärr kräva en behandling som innebär att en Micropigmenteringsspecialist utövar lite mer tryck på nålen för att kunna gå igenom ärret. Detta resulterar i att den grova huden i ärrvävnaden mjukas upp och slätas ut. Micropigmentering av ärrvävnad får inte påbörjas förrän färgen har stabiliserats. Det är en process som kan ta allt från flera månader upp till ett eller två år.

Efter vissa kosmetiska ingrepp (t ex ansiktslyft) kan ärr bli kvar bakom öronen och längs med hårfästet. Dessa ärr är vanligen vita (hypopigmenterade). Genom att använda sig av olika kamouflerande tekniker kan ärren micropigmenteras. Denna metod innebär att ärren döljs genom att ärren får en färg som mer liknar patientens naturliga hudfärg. Specialisten försöker matcha patientens hudfärg genom att blanda till färger med hudtoner. Ärr består av förhårdnad vävnad, därför används vanligen en metod som går ut på att applicera färgen utspritt med nål vid den första behandlingen. Färgen måste vid det tillfället vara mycket ljus. Kamouflageproceduren färdigställs under två eller tre behandlingar.

Hypopigmenterade (pigmentslösa) ärr är allra lättast att dölja. Man uppnår då den mest naturliga hudfärgen. Mörka (hyperpigmenterade) ärr är svårare när det gäller att få till en passande färg för att smälta in i omgivande hudområde. Genom att oerhört försiktigt blanda till färger så kan hyperpigmenterade ärr någorlunda väl döljas. Det är en av de mest komplicerade behandlingar som finns och den ger inte alltid 100% tillfredsställande resultat. Ärr som ser rynkiga ut såsom t ex strimmor är också en utmaning att kamouflera. Det är inte alltid det är hudtonen som bekymrar patienten utan snarare hudens tjocklek. I vilket fall som helst så är det alltid nödvändigt att använda sig av punkteringstekniken så att man inte täcker över med en annan färg vilket kan ge ett mycket onaturligt resultat. Man måste alltid göra ett test för att se hur färgen tar sig ut eftersom ärr lätt kan förändra den applicerade färgen.

För säkerhets skull är det nödvändigt att konsultera oss för att ta reda på ärrets tillstånd. Om ärret är stabilt och ingen risk för keloid föreligger.